Betere voeding bij zwangerschap
Gezond eten tijdens je zwangerschap: het klinkt eenvoudig, maar is vaak niet evident!
Moet ik extra vitamines slikken? Wat mag ik niet meer eten? Kan ik eten voor twee? Als je zwanger bent, kun je veel vragen hebben over voeding. Gezond eten is nu extra belangrijk, zowel voor je baby als voor jezelf. Het is daarom goed om je te verdiepen in wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Daarmee verklein je het risico op een voedselinfectie en in het ergste geval zelfs een miskraam of vroeggeboorte. De kans dat dit gebeurt is gelukkig erg klein. Let op met rauwe producten zoals rauw vlees, rauwe vis, rauwe melk en rauwe eieren. Eet ook liever geen roofvissen vanwege de zware metalen die ze bevatten. Alcoholische dranken als wijn, bier en sterke drank zijn ook geen goed idee, want alcohol is slecht voor de hersenontwikkeling van je baby. Gelukkig zijn er nog dingen die je wél mag, zodat je toch gezellig kunt meedoen.
Ook als je last hebt van kwaaltjes zoals veel dorst, misselijkheid of maagzuur is het goed om op je voeding te letten. Dingen die je eerst heel lekker vond, kunnen nu opeens niet meer smaken. Of je voelt ineens een onbedwingbare behoefte aan chocolade of augurken. Door je zwangerschap kun je te maken krijgen met smaakveranderingen. Natuurlijk kun je best eens toegeven aan wat vreemde, ongezonde voorkeuren, maar probeer over het algemeen gezond en gevarieerd te eten. Is je voorkeur niet geschikt voor tijdens de zwangerschap, zoals rauw vlees of leverworst? Of krijg je wel erg rare trek? Bespreek dit dan met je diëtiste.