Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen, apart zoals in een vitamine C pil, of als combinatie zoals in een multi-vitaminepil.

Deze synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die van nature in eten en drinken zitten. Wel neemt het lichaam de voedingsstoffen in pillen gemakkelijker op dan de voedingsstoffen in eten.

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen. Wanneer mensen erg vermoeid of gestresseerd zijn is het lichaam vaak niet in staat op voldoende vitaal stoffen uit gezonde voeding te halen en ze op te slaan. Om gezondheidsklachten te vermijden is het belangrijk om de juiste voedingssupplementen bij te nemen. Zij kunnen echter nooit je gezonde voeding vervangen.