Betere voeding bij hoogsensitiviteit (HSP)

Veel HSP-ers zijn gevoelig voor voeding omdat ze zich vaak erg bewust zijn van alle processen die zich in het lichaam afspelen. Als je hoogsensitief bent kan het daarom lastig zijn om de juiste balans te vinden in je voedingspatroon. Als je te weinig eet kan dat er voor zorgen dat je je licht in je hoofd of zelfs angstig voelt. En ook teveel eten kan vervelend zijn omdat je je daardoor moeilijker kunt focussen. De meeste hoog sensitieve personen reageren bovendien erg sterk op bepaalde voedingstoffen zoals suikers, alcohol en cafeïne. Daarnaast kunnen ook bewerkte voedingsmiddelen en e-nummers tot gevolg hebben dat je uit balans raakt. Veel HSP-ers hebben last van intoleranties en allergieën. Maar welke eet- en levensstijl past dan het beste bij hoog gevoelige personen?

Als je een hoog sensitief persoon (HSP) bent, dan kunnen de prikkels niet alleen heftiger binnenkomen, ook kun je je van meer prikkels gewaar zijn. Hoog sensitiviteit is een kracht! Hieronder volgen tips om als HSP beter in balans te blijven in onze drukke maatschappij.

Verminder de prikkels
In onze moderne tijd vliegen de prikkels ons letterlijk om de oren: GSM, WiFi, smaakversterkers, wekkerradio, …

Stel je grenzen
Heb respect voor je natuur en kies voor jezelf. Het is een valkuil om te denken dat je normaal moet zijn en dus over je eigen grenzen moet gaan om de ander tegemoet te komen. Leer om af en toe ‘nee’ te zeggen.

Een goed begin is het halve werk
Neem de tijd voor dingen zodat je rustig aan de slag kunt en de overgang kunt maken. Probeer tijd te maken om te lezen, mediteren of oefeningen kunt doen om beter in je energie te komen.

Accepteer jezelf
Leer je kwaliteiten waarderen en accepteer je beperkingen. Het erkennen van je hoge sensitiviteit is een belangrijke stap naar het omgaan ermee. Pas als je weet dat je het hebt kun je het in goede banen leiden.

Kies een rustig moment uit
Om je energie te sparen voor dingen die belangrijk zijn voor je, is het een goed idee om alles goed te plannen en te ‘timen’. Mik op een rustige momenten.

Trek de stekker eruit
Plan de tijd die je voor jezelf hebt zodat je daar weer helemaal kan opladen.

Doe een cursus
Workshops zijn meestal met een handje vol mensen en dan zijn de hoeveelheid prikkels beperkt. Via een workshop voor mensen met HSP kun je beter leren aarden, jezelf af te sluiten of assertiever te worden. Voel wat je nodig hebt om te groeien en ga het aan, zo kun je je comfortzone uitbreiden zodat je meer aankunt.

Voel je lichaam
Je lichaam vertelt je heel veel over jezelf en weet vaak al eerder iets dan je jezelf bewust bent. Als je spieren zich spannen dan weet je dat de geest zich benauwd voelt. Omgekeerd werkt het ook: als je even ontspant en diep adem haalt, dan kan de geest zich ontspannen.

Breng jezelf in balans
Wat geeft je energie en wat kost energie? Maak een persoonlijke lijst. Het is belangrijk hier zicht op te hebben zodat je weet wat je moet doen om in balans te blijven.

Zorg goed voor jezelf
Als je goed in je energie staat dan kun je meer hebben. Door goed voor jezelf te zorgen, door bijvoorbeeld op tijd naar bed te gaan en goed te eten kun je je energie maximaliseren. we beter wegblijven bij suiker, alcohol, brood en zuivel om onze energie op peil te houden. Ga samen met je diëtiste op zoek naar je betere dieet en eetplan.