Gezond eten
Een gezond menu is rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten en heeft genoeg magere melkproducten. Daarnaast weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol, suiker, zout en verzadigde vetzuren.
Doorheen de jaren heen werden er verschillende voedingsmodellen bedacht die ons gezond dagmenu moesten voorstellen. Herinner u de schijf van 5 en het klavertje 4. Recent hanteren we eerder de regels van de voedingsdriehoek en de voedselzandloper.
Allebei gezonde eetmodellen die onderling van mekaar verschillen. Belangrijk om te weten is dat het algemene modellen zijn die gezonde voeding symboliseren en opgesteld werden voor volwassen mensen in goede gezondheid met een goed gewicht.
Afhankelijk van uw leefomstandigheid, gezondheid en gewicht passen we deze klassiekers aan aan uw persoonlijke noden.
Let wel: een gezond eetmodel laat altijd ruimte voor minder gezonde voeding ‘guilty pleasures’. Prima toch!