Te dik? Gezond vermageren

Wil je graag enkele of veel kilo’s kwijt, dan pak je het best op een gezonde manier aan!

Liefst van alles ben je morgen al op je streefgewicht. Zo werkt het helaas niet. Snel afvallen? Mik tussen een 500 g en een kilo per week. Op een maand tijd ben je maar liefst tussen de twee en vier kilo kwijt. Op een jaar tijd kun je zo ongetwijfeld je doel behalen.

In sommige gevallen is het echt verantwoord om op een snelle manier af te vallen: ernstige medische problematiek, psychische klachten, gaande van slecht in je vel voelen tot niet meer normaal functioneren in je dagelijks leven.

Dit kan een kortstondige startfase zijn om nadien, langzaam aan verder te werken aan je beter gewicht.

Bij elk vermageringsproces werken we in 2 fasen: eerst naar een beter (streef-)gewicht, in tweede instantie trachten we de gezonde eet- en leefgewoonten te stabiliseren.

Enkele tips om te vermageren

Bepaal een haalbaar en gezond streefgewicht. Op die manier kan je doelgericht en gemotiveerder afvallen. Hou je metabolisme op peil door voldoende te blijven eten en naar eigen vermogen voldoende te bewegen. Drink veel water. Neem je kookgewoonten onder de loep. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Hou eventueel vooraf of vanaf de start eventueel een eetdagboek bij. Vermijd suikers en vooral verborgen suikers. Vier je successen en wees trots op jezelf maar ga niet belonen met overdreven eten. Probeer stress en vermoeidheid te vermijden.

Lees ook: Trendy diëten

Te dun? Gezond verdikken

Is je gewicht te laag, door ziekte, emo- of andere problemen  dan je op een gezonde manier werken aan je betere gewicht.

 

Je zal al snel merken dat dit niet zo eenvoudig is. Zomaar wat calorierijk voedsel eten zal echt niet voldoende zijn.

 

Relax, met een persoonlijk eet- en leefplan krijgen we dat wel voor mekaar.