Voedselallergie & Intoleranties

Een voedselallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. Het immuunsysteem gaat dit voedingsbestanddeel zien als een indringer. Deze indringer wordt een allergeen genoemd. Het kan gaan over kippenei, koemelk-eiwit, koemelk-suiker (lactose), lupine, noten, mosterd, vis en schaaldieren, soja, tarwe-eiwit (gluten), sulfiet, nitriet, kleur- en bewaarstoffen, … Het is verplicht om deze allergenen op de etiketten van voedingsmiddelen te vermelden indien ze aanwezig zijn.

De klachten verschijnen meestal binnen 10 à 15 minuten en zijn persoonsgebonden. Ze gaan van zeer mild tot zeer ernstig en zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen aan de luchtwegen, huid, maag-en darmen, hersenen (angst, hoofdpijn, smaakveranderingen) en het hart (zwakke pols, duizeligheid, verwardheid, bewusteloosheid). Een huidpriktest of bloedtest helpt om de juiste diagnose te stellen. .

Soms treden allergische reacties van een voedselallergeen op met vertraagde reactie (24 à 48 uur) van het immuunsysteem zoals bij oesofagitis, coeliakie …

Er bestaat geen geneesmiddel voor een allergie. De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het allergeen dat de reactie uitlokt strikt vermijden. Let op, het allergeen kan ook verborgen zitten in samengestelde voedingsmiddelen.

Afhankelijk van de ernst van de allergie kan de reactie optreden bij de minste hoeveelheid van het voedingsmiddel of pas na een grotere inname.  In sommige gevallen kan dus een kleine hoeveelheid van het allergeen verdragen worden, eventueel onder bewerkte (opgewarmde) vorm.

Uiteraard moet dit persoonlijk opgevolgd en besproken worden. 

 

Een voedselintolerantie wordt vaak verward met een voedselallergie. Bij een voedselintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam echter geen rol.

Een voedselintolerantie wordt veroorzaakt door een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam zoals bij lactose-intolerantie of een tekort aan een transporteiwit in de darmen zoals bij fructose-intolerantie of door stoffen die van nature in de voeding aanwezig zijn zoals histamine of door additieven die toegevoegd worden aan voedingsmiddelen zoals kleurstoffen en bewaarstoffen.

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken (dit heet grenswaarde of tolerantiegrens). Deze grens is bij iedereen verschillend. De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk. Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig.

Ook hier zijn de klachten zijn persoonsgebonden en gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Ze zijn beperkt tot één symptoom of een verzameling van symptomen.

Vaak gaat het over intoleranties tegen benzoaten, FODMAP, fructose, lactose, histamine, glutamaten, nitraat, nitrieten en kleurstoffen, salicylaten en thyramine.

Voor de behandeling van een voedselintolerantie starten we met een eliminatiedieet. Daarna herintroduceren we de voedingsstof. Deze werkwijze zal van patiënt tot patiënt anders zijn.